Activiteitenagenda

Orgelexcursie

zaterdag 21 mei 2022 .

Een groep van ca. 30 orgelliefhebbers doen een ronde naar diverse kerken in Zuidwest Drenthe om zich te laten voorlichten over het kerkgebouw en met name over het orgel. De organisten van deze kerken geven ook een concert op hun orgel. Het concert ( kortdurend ) is voor een ieder toegankelijk

Boekenmarkt

Pinkstermaandag 6 juni 2022

Na twee jaar kunnen we weer eindelijk weer de boekenmarkt organiseren. Jaarlijks worden door onze gemeenteleden en andere belangstellenden gelezen boeken ingeleverd. Deze boeken worden verkocht op deze markt.De opbrengst van de boeken komt in zijn geheel ten goede aan het onderhoud van ons prachtig kerkgebouw

Huwelijksinzegening

Vrijdag 10 juni 2022

Op deze dag geven J. en J. uit Oldemarkt elkaar hun jawoord en wordt hun huwelijk ingezegend in onze kerk. Feestelijk zal deze dienst worden gehouden.

open monumentendag 2022

Zaterdag 12 september

Dan zijn wij ook weer open. Na een aantal jaren kunnen we ook dit jaar weer grote getale belangstellenden in onze kerk ontvangen. Met trots zullen we u kennis laten maken met ons prachtig kerkgebouw.

Boekbespreking "Huus van de Taol"

Zondag 23 oktober om 14.00 uur

Huus van de Taol prissenteert de ‘Underweg’-serie.
Een serie Drentstalige wandelroutes met informatie over een specifieke schrijver.
In de allereerste ‘Underweg’ staat Klaas Kleine en zijn Diever en Dieverbrug centraal.
In de oude kerk (Pancratiuskerk) wordt door de samenstellers van ‘Underweg’, Gerrit Boer en Henk Berghuis, een toelichting gegeven. Verder zal schrijver Lukas Koops vertellen over het leven van Klaas Kleine. Vervolgens zal een deel van de bijbehorende wandeling worden gelopen.

Open Podium 2022

Vrijdag 16 december 2022

Ieder jaar vlak voor de kerstdagen wordt het Open Podium gehouden. Een Open Huis in kerstsfeer, waar iedereen welkom is. Wij nodigen de inwoners van Westerveld uit om in de Oude Kerk aan de Brink in Diever te komen zingen of musiceren. Bespeelt u een instrument, zingt u graag, alleen of in een koor, een dansgroep of heeft u een goed idee, geeft u zich dan op. Wij stellen een programma samen dat vooraf gepubliceerd wordt, zodat iedereen weet wie er op 16 december op zullen treden. Er is een goede piano beschikbaar.
Er is koffie, thee, chocomelk en glühwein. De toegang is gratis.

U kunt zich tot woensdag 30 november opgeven via: info@oudekerkdiever.nl, bij Alina Klapwijk, telefoon 06-13085718 of Jaap Ruiter, telefoon 0521-591639

Drents kamerkoor

Zondag 18 december 2022

Als vaste gasten in onze kerk komen gelukkig ook dit jaar weer de zangers van het Drents Kamerkoor naar Diever. Met ieder jaar een bomvolle kerk voor dit zeer populaire en graag geziene koor. De hoge kwaliteit wordt door de belangstellenden zeer bewonderd. Met heel groot genoegen zijn ze dus ook dit jaar weer te beluisteren. Het Drents kamerkoor is opgericht in 1968 en bestaat uit ervaren amateurzangers, afkomstig uit de hele provincie Drenthe. Sinds 1997 staat het koor onder de artistieke leiding van dirigent Dick Dijk. Het koor streeft naar een bezetting van 36 leden: 10 sopranen, 10 alten, 8 tenoren en 8 bassen. Het Drents Kamerkoor streeft in zijn programmering naar afwisseling tussen bekende en minder bekende klassieke en moderne muziek vanaf 1400 tot heden. Het uitgaan van een thema leidt soms tot ongewone en daardoor ook verfrissende combinaties. Het koor zingt veel a capella, maar regelmatig wordt ook een beroep gedaan op professionele ondersteuning door solisten en instrumentalisten. De concerten vinden plaats in kleine kerken in Drenthe, die een bijzondere cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen. Deze ambiance draagt bij aan de muzikale ervaring.

Madrigaalkoor Matricale uit Westerveld

Zaterdag 28 januari 2023

Geeft het koor Matricale een concert in onze kerk. Madrigaalkoor Matricale werd in 2012 opgericht door een enthousiast groepje zangers en zangeressen en dirigent Klaas Peter van der Laan. Sindsdien werkt het vijfstemmige koor aan een veelzijdig en inspirerend repertoire, voornamelijk bestaand uit madrigalen. Madrigalen zijn vier- tot zes-stemmige à capella composities met een expliciet wereldlijke tekst.

Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde. Madrigalen waren in de tijd van Claudio Monteverdi ( 1567 tot 1643 ) in Europa populair.

De naam ‘matricale’, is afgeleid van ‘madrigaal’, een vocale muziekvorm die ontstond in de 14e eeuw in Noord-Italië als wereldlijk genre met een licht karakter. Daarbij werd in de moedertaal (matricale) gezongen.