Activiteitenagenda 2023

Koor Puur Zang Drenthe uit Diever

zondag 19 maart 2023 15.00 uur

Nel Vredenburg en Maurice Sonnenschein, die elkaar kennen vanuit de koorwereld in Amsterdam, besloten in oktober 2021 een koor op te richten in Diever. Inmiddels zijn ze, met onderbrekingen wegens de lockdowns, maanden verder en heeft het koor de eerste repetities achter de rug.

Het koor bestaat nu een jaar en houdt op zondag 19 maart haar premiere. Dit concert wordt uitgevoerd met Koor Puur Zang Amsterdam. Het repertoire is o.a Benjamin Britten, Edward Elgar, Henry Purcell. De beide koren worden geleid door Maurice J. L. Sonnenschein.

Het koor Puur Zang Drenthe repeteert elke eerste zaterdagmiddag van de maand in de Jan Thijs Seinen Hof in Diever. „De koorleden komen goed voorbereid naar de repetitie. Dat is ook een vereiste, want nu staan liederen van Edward Elgar, Henry Purcell en Dimitri Bortnjansky in de grondverf”, laten de initiatiefnemers weten.

Verder wordt flink gestudeerd aan vijf delen uit de Saint Nicolas cantate van Benjamin Britten. Het is de bedoeling dat Puur Zang Drenthe bovengenoemde werken gaat uitvoeren in samenwerking met Koor Puur Zang Amsterdam. Beide koren staan onder leiding van Maurice J. L. Sonnenschein. „Er is trouwens nog plaats voor kandidaten, met name sopranen en bassen zijn welkom.”

Projectkoor Gabriel Faure

vrijdag 2 juni 2023

'Projectkoor Gabriel Fauré' is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n veertig amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor.

Het koor in 2022
Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en de directe omgeving, en zij zongen allen in één of meerdere andere koren. Het bleek een mooie ervaring te zijn om op deze basis een projectkoor te vormen, niet in de laatste plaats vanwege de afsluiting van het project: het in 2010 geven van twee klinkende concerten met begeleiding van een beroepsorkest

In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Het projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

De keuzes voor het programma maakt dirigent Monique Suring. Zij heeft in de jaren dat het koor nu bestaat, kans gezien het koor op een hoger plan te brengen. Een citaat uit de laatste recensie: “Een vaak wisselende bezetting en dan toch ruim 40 zangers op het podium krijgen, dat is beslist een hele opgave, vooral als daarmee uiteindelijk ook nog een prestatie van niveau wordt geleverd”. De stukken die in de afgelopen concerten zijn vertolkt (en zeker ook weer uitgevoerd zullen worden), behoren niet tot het doorsnee-repertoire van amateurkoren. Het zijn met name zangers en zangeressen die van een uitdaging houden, die zich melden voor de projecten. Voor alle projecten moet dan ook altijd stevig worden gestudeerd. Of zoals recensent Jan Toor in november schreef: “Het duidelijk merkbare plezier in het zingen leverde het overtuigende bewijs dat met goede leiding en hard werken dit niveau bereikt kan worden”.

Boekenmarkt

Pinkstermaandag 29 mei 2023

Ook dit jaar houden wij weer de jaarlijkse boekenmarkt. Veel dorpsgenoten en anderen leveren boeken aan die wij vervolgens verkopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de kerk.

Open Monumentendag 2023

zaterdag 9 september 2023

Evenals voorgaande jaren zijn wij open voor het publiek op zaterdag de open monumentendag 2023. Iedereen is van harte welkom in onze kerk.
U kunt even plaats nemen in de stilte hoek, een boodschap in het gebedenschrift schrijven, een rondje door de kerk maken. Ook een kaars aansteken in mogelijk.

PodiumParel Westerveld

zaterdag 4 november 2023
informatie volgt

Sint-Hubertusviering

zaterdagavond 11 november 2023

In en rond de Pancratiuskerk vindt op zaterdag 11 november de Sint-Hubertus viering plaats. De festiviteiten rond de beschermheilige van de jacht en van de honden en paarden . Om 19.00 uur begint de viering.

Open Podium

Open Podium 15 december 2023 in de Oude Kerk te Diever

Ook is er dit jaar weer een Open Podium in de Oude Kerk in Diever!
We hebben een prachtig programma met ongeveer ..... deelnemers van jong tot oud. Een mooie gelegenheid om te genieten van de lokale koren, zangers, muzikanten en dansers!
De presentatie van de avond is in handen van ...........................
De kerk is open om 18.45 uur, tot 19.00 uur hoort u buiten de kerk de midwinterhoorns.
Vanaf 19.00 – 19.25 speelt ................................. in de kerk.

Vanaf 19.30 uur begint het programma,
21.45 uur: Samenzang: Stille Nacht, Heilige Nacht met

Naast de optredens laat de ..............................beelden zien van oud Diever. En natuurlijk hebben we ook warme glühwein, chocomel en kerstbrood!
De kerk is warm, de entree is gratis en u kunt komen en gaan wanneer u wilt. U bent van harte welkom op 15 december. Stichting ‘Vrienden van de Oude kerk te Diever’

Drents Kamerkoor

Kerstconcert Drents Kamerkoor

zondag 17 december 2023

Het kan weer: Het Drents Kamerkoor geeft op zondag 17 december het traditionele kerstconcert in de Pancratiuskerk!

Het Drents Kamerkoor wil in ieder geval even wat licht brengen met een mooi kerstconcert. Misschien niet met “joyous bells”, maar toch zeker met prachtige muziek. De concerten worden weer gevarieerd van opbouw. Dirigent Dick Dijk heeft muziek uitgezocht van laat middeleeuws tot hedendaags. Met muziek uit het eind van de 16e eeuw van Michael Praetorius en Jacob Handl. Maar ook met het Dixit en Magnificat van. En met liederen van hedendaagse componisten als Allan Bullard en Kim Arnesen.

De composities variëren van stemmig en ingetogen tot vrolijk en uitbundig! En natuurlijk kunt u genieten van verrassende instrumentale intermezzo’s door de vaste pianist Jan de Roos, die het koor in aantal stukken ook begeleidt.

De muzikale leiding is in de vertrouwde handen van Dick Dijk.

Zondag 17 dec. 2023 om 15.00 uur in de Pancratiuskerk in Diever Toegangsprijs: €17,50 Jongeren tot 18 jaar gratis. Inclusief consumptie. Voor informatie en reservering: www.drentskamerkoor.nl Kaarten ook verkrijgbaar voor aanvang in de kerk, maar wij raden u aan te reserveren.

Afgeronde Activiteiten 2023

Zaterdag 28 januari 2023 Madrigaalkoor Matricale uit Westerveld
Zondag 19 maart 2023 Koor Puur Zang Westerveld

afgeronde activiteiten 2022

vrijdag 4 maart 2022 "Maanconcert"
Maanconcert van Esther de Vos en collega's.

zaterdag 23 april 2022 herdenkingsbijeenkomst 4 mei
bagpipes en Canadezen gedenken 75 jaar na de 2e wereldoorlog

vrijdag 13 mei 2022 opening Podium Diever Lichtkunstwerk Opening/aftrap lichtkunstwerk in Diever.

zaterdag 21 mei 2022 orgelexcursie

Pinkstermaandag 6 juni 2022 Boekenmarkt


Huwelijksinzegening vrijdag 10 juni 2022
J. en J. uit Oldemarkt geven elkaar het jawoord

Open monumentendag 2022 zaterdag 12 september


zondag 23 oktober 2022 Boek bespreking "huus van de taol"

vrijdag 16 december Open Podium 2022


Zondag 18 december 2022 Drents kamerkoor


Zaterdag 31 december 2022 Huwelijksplechtigheid
Tim L. en Marlies S. uit Amsterdam